Vyšší důchod

zpět na výpis

  

Velké změny v předčasných důchodech od října 2023

Obrázek č.1

Blíží se velká změna týkající se předčasných důchodů. Vláda chtěla, ať novela zákona o důchodovém pojištění začne platit už od 1.9.2023. Prezident Petr Pavel ale nepodepsal zákon do konce srpna, a tak se platnost novely odložila do 1.10.2023. Zájemci o předčasný důchod tak mají necelý měsíc na to, aby podali tiskopis pro uplatnění nároku na důchod.

Jak se změny projeví na výši důchodů? Celkem zásadně. Předčasné důchody budou jednoznačně nižší díky sjednocení hranice snížení výpočtového základu na 1,5 % a žádné valorizaci předčasných důchodů (vyjma každoročního zvyšování základní výměry).
Pokud zvažujete předčasný důchod, plánované změny mohou urychlit vaše rozhodnutí. Nově je také zkrácená doba od kdy lze do předčasného důchodu vstoupit z pěti let na tři roky před dosažením důchodového věku.

Přehled změn

Přehled změn v předčasných důchodech od 1.10.23

 

 

Uplatnění nároku na dávku důchodového pojištění

Všem, kteří uvažují o předčasném důchodu, doporučujeme v průběhu září využít tiskopis Uplatnění nároku na dávku důchodového pojištění. Podáním žádosti si zafixujete šesti měsíční lhůtu, ve které můžete o předčasný důchod požádat zpětně. Důchod budete mít vypočítaný ke dni Uplatnění nároku a pokud to stihnete do konce září, bude to za výhodnějších pravidel.

Na konci září se dozvíme přesná pravidla pro výpočet důchodů v roce 2024 a v lednu budeme znát případnou výši valorizace. Budeme vám tak moci vypočítat, jestli je pro vás výhodnější uplatnit předčasných důchod dle starých pravidel, nebo nový důchod dle pravidel po 1.10.2023.

Pro podání můžete využít ePortál ČSSZ, kam se přihlásíte pomocí bankovní identity nebo datové schránky. Podání Uplatnění nároku vás k ničemu nezavazuje. Na vás bude, jestli v době šesti měsíců možnost využijete nebo ne.
Aby vám tiskopis pomohl, musíte dosáhnout nároku na předčasný důchod před 1.10.2023. Pokud byste dosáhl(a) důchodového věku třeba v listopadu, na předčasný důchod díky mít nárok nebudete, kvůli zkrácení doby z pěti let na tři.

Ústavní soud řeší stížnost na snížení mimořádné valorizace důchodů

Vláda ČR na jaře 2023 jednorázově snížila mimořádnou červnovou valorizaci důchodů. Opoziční poslanci toto snížení napadli u Ústavního soudu. Zatím se neví, kdy přesně o tom Ústavní soud rozhodne. Pokud dají ústavní soudci stížnosti za pravdu, budou předčasné důchody v roce 2023 pravděpodobně ještě výhodnější. Celá situace je složitá a nepřehledná, protože nad zmíněnou novelou omezující červnové valorizace, vláda změnila další důchodové pravidla. Je tedy možné, že se budou důchody přepočítávat a vy tak můžete podáním tiskopisu Uplatnění nároku na dávku důchodového pojištění získat čas.

Vyšší důchod

Kontakt
Stodolní 794/21
Ostrava, 702 00
E-mail: info@vyssiduchod.cz
Telefon: +420 777 865 666

Jan Šimr - účetní

Jako účetní se s problematikou důchodů a sociálního pojištění potkávám u svých klientů OSVČ, kteří se mě často ptají na to, jak optimalizovat odvody na důchodové pojištění a tím výši své budoucího penze. 

Začal jsem se proto o důchodovou problematiku zajímat více do hloubky.

Liberty Finance

Pomáháme klientům s finančním plánováním na penzi. To kromě spoření a investic zahrnuje i problematiku optimalizace starobních důchodů. Protože jsme odborníky také na životní pojištění, je nám blízká i oblast invalidních důchodů. 

V problematice důchodů se neustále vzděláváme.


Garance vrácení peněz do 14 dní


Pomůžeme vám napravit chyby v důchodové evidenci


Propojili jsme zkušenost účetních a finančních poradců se světem informačních technologií